104 основно училище "Захари Стоянов"

Една добра традиция с модерно звучене

104ОУ Захари Стоянов

Среща в класната стая на 4б клас

viber изображение 2022 06 08 17 00 18 283

На 8 юни, сряда се състоя срещата в класната стая на 4-б клас, на третият етаж.

Г-жа Макавеева проведе беседа с класа за спортната си кариера, след което отговори на въпроси на ученици и преподаватели:  г-н Цолов и г-н Станков (учител по ФВС и Математика).

В приятна и задушевна атмосфера класа разбра следното:

        1.  На 10 – 12 годишна възраст татко й й купил топка. Много се зарадвала и си направила на сайванта баскетболен кош, импровизиран от 1 шиник, който тя продупчила и започнала да тренира „баскетболна стрелба в шиник“ с подарената й топка.

         2. Госпожа Макавеева подчерта, че никой не й е казал, че съществува спортната игра Баскетбол, а сама „по вътрешен път“ си импровизирала баскетболен кош!

        3. Когато отишла да учи в Икономическия техникум в гр. Монтана задълбочила спортните си занимания по баскетбол и тъй като била „отлична баскетболистка“, то класният й ръководител се обадил по телефона в спортен клуб ЦСКА и казала: – Така  и така, имам едно момиче, страхонта баскатболистка, можете ли да я вземете в ЦСКА! – отговорът от треньора на ЦСКА бил утвърдителен и баща й я пуснал в София и тя на 18 годишна възраст влиза в ЦСКА.

        4. В София завършва НСА (ВИФ – Висш Институт за Физкултура) със специалност „БАСКЕТБОЛ“.

        5. След двегодишен престой в ЦСКА се премества в СК „ЛЕВСКИ СПАРТАК“, с който тя придобива най-големите си успехи на клубно ниво: Европейски шампион и 2 пъти носителка на баскетболна купа „Ронкети“.

        6. Състезателната й кариера обхваща периода 1968 г. – 1989 г., след което поема треньорската дейност.

         7.  Участник в 2 Олимпиади с националният отбор на България по баскетбол, получава 2 медала,  Сребърен и Бронзов, второ място в Сета по Баскетбол и трето място.

        8. Планира раждането на двамата си сина между двете олимпиади, за да не попречи майчинството на любимият й баскетбол.

        9. Многократни успехи има г-жа Петкана Макавеева на всички нива на спортни състезания по баскетбол: Олимпиади, Световни първенства, Европейски първенства, Клубни Държавни първенства с любимият си отбор „ЛЕВСКИ СПАРТАК“.

        На въпрос на ученик от класа: -„Кой е бил най-трудният й баскетболен мач“, уважаемата г-жа Макавеева отговори: -„Квалификациите за Олимпиада или Световно. Напр. във Варна, на квалификацията за Олимпиада, четири секунди преди края на мача, Канада водела на Българският с 1 точка. България получава право на 2 наказателни удара. В залата – „мъртва тишина“, аз се концентрирам, хвърлям първата топка и влиза кош. Казах си „на ум“ изравнихме  резултата – поне ще имаме продължения, пак имаме шанс да победим! “ Но хвърля втори път и пак вкарва кош. Цялата зала избухва в нестихваща радост и Националният отбор на Балгария се класира за Олимпиада!

        По същият начин, на мач с Китай – 15 секунди предикрая на мача, Китай  води с 1 точка. Тогава от „нашият кош“, до  – някъде към центъра на игралното поле,  г-жа Матеева получава пас от Пенка Методиева – „Вторият стълб на отбора“  и вкарва почти от центъра „Двойка“ (тогава все още не е имало принсъждане на 3 точки за стрелба то далече!) и така побеждаваме и Китай, благодарение на точната далечна стрелба на г-жа Матеева!

        След срещата с Канада, канадците са я искали да отиде в Канада и  да играе за отбора на Канада.

        Първият й треньор по баскетбол е Людмил Катарински, втори – Веселен Темков, трети – Кирил Семов, четвърти – Иван Гълъбов (Национален отбор – с него е имала най-високи баскетолни успехи!), пети – Станислав Бояджиев (Европейска купа и 2 пъти купа „Ронкети“!).

        При „незначителен за басктебола“ ръст г-жа Макавеева, 174-175 см, (докато СССР е имала състезателка Уляна Семьонова, висока 220 см!) и най-висока наша баскетболна състезателка 182 см, България е имала огромни международни успехи в баскетбола – разбира се на второ място след СССР, поради ръста на рускините.

         Благодарение на сърцатата и всеотдайна игра на Петкана Макавеева, Пенка Методиева, Пенка Стоянова – както са ги наричали (прозвището „трите „пъ“ – та!) и на останалите от отбора се трасира „международният славен път на баскетбола в България“  за периода 1968 г. – 1989 г.

        В треньорската си дейност, осъщестявана от 1989 г. – до 2011 г. г-жа Макавеева постига доста успехи на републиканско първенство с отбор „Жени“, с отбор „Девойки“ и с отбор „Кадети“.

        „Накрая“ ни показа двата си олимпийски медала, (да ги видим и да ги пипнем всички!) – сребърният, от 1980 г. – от Москва и бронзовият – 1976 г. – от Монреал!

        Родена е през 1952 г. в Монтанското село.

        Освен в ЦСКА и в ЛЕВСКИ СПАРТАК (9 години!)  е играла 2 години и в отбора АКАДЕМИК – София.

        На въпрос от г-н Станков, – Трябва ли учениците да си играя на телефоните и да не внимават в час“, г-жа Макавеева отговори „Много труд трябва да се влага във всяка дейност, а не да си играят на телефоните“.

        „Причина“ за срещата с 4 – Б клас, е обстоятелството, че нейният внук Мартин, учи в нашето училище, в 4 – Б клас, а г-н Цолов накрая сподели, че „-Тази среща е „планувана“ да се осъществи „още от първи клас, но се радвам, че чак сега се осъществи!“

      Заслужилият майстор на спорта г-жа Петкана Макавеева подари книгата „Спортна слава на България“ на г-н Цолов!

        Накрая си тръгнахме всички участници,  доволни и щастливи, вдъхновени и радостни от срещата „очи в очи“ с един от нашите велики и прославени български, световно известни спортисти по Баскетбол.

09. 07. 2022 г.

Ст. Станков

Skip to content