104 основно училище "Захари Стоянов"

Една добра традиция с модерно звучене

104ОУ Захари Стоянов

Седмица на четенето

   В Седмицата на четенето, посветена на Световния ден на книгата и авторското право, в 104. ОУ активно се включиха деца и родители.   

   Седмицата беше открита на 16 април с литературна програма. Дани, Софи, Ели, Ева, Дари и Ани от седми клас и Вяра от 6.д изпълниха стихове за книгата от български автори, както и представиха информация за Световния ден на книгата, придружена от презентация.

    На 16 април в 6.д клас бащата на Вяра, г-н Николай Каракамушев, прочете свои любими разкази от писателя Иво Иванов.

   В 7.а братът на Дарина, Кристиян Неделчев – бъдещ юрист и четящ млад човек, сподели с учениците своите възгледи за четенето, литературата и мястото ѝ в живота на всеки човек, а после прочете разказа „ Коломбър” от едноименния сборник на Дино Бузати. Дали има съдба или животът просто е стечение на обстоятелствата? Получи се хубав диалог.

   Психоложката и астроложка Оксана Хорват, майка на Анаис от 7.б клас, прочете малък откъс от книгата „ Емоционална гъвкавост”. Любопитното четиво насочи вниманието на децата към друг вид литература, различна от художествената. Емоционалната гъвкавост и емоционалната компетентност правят човека по-силен и успял.

   Георги Чонков от 7.г клас отиде при учениците от 6.д, за да им прочете един от любимите си разкази на Чудомир.

   Гост на учениците от начален етап бе майката на Яна от 4.а клас, Ваня Бояджиева. Увлекателно и интригуващо провокира децата към разговор за писането, за блоговете, за четенето и вдъхновението, за любовта към книгата. Сподели свои творби и даде ценни съвети за умението да четем и пишем.

  Четвъртокласниците от СИП „Творческо писане“ гостуваха на третокласниците и първокласниците, пред които четоха приказки по роли.

   На 19. 04. група ученици от 4.а клас се срещнаха с писателката Юлия Спиридонова, която напомни на децата, „че най-важното нещо за всеки, който иска да бъде писател, е да бъде преди всичко читател“. Децата участваха в създаването на   „Безименна история с двама герои и един злодей в Гората на сенките“. Историята може да прочетете на следния линк: https://www.soft-press.com/blog/wp/?p=721

   В конкурса за рисунка учениците се изявиха в рисуване на корица на книга. Журито оцени по достойнство техните произведения и отличи рисунките на Анаис Станчева и Доротея Цочева от 7.б; Денис Костадинов и Мариян Кръчмаров от 5.в; Велина Танева от 7.а и Тодор Минков от 5.б клас.

Skip to content