104 основно училище "Захари Стоянов"

Една добра традиция с модерно звучене

Библиотека

150 години от издаването на първото българско детско списание „Пчелица“

През 2021 г. се навършват 150 години от издаването на първото българско детско списание „Пчелица“. Училищната библиотека отбеляза този факт на 17 ноември – рождената дата на неговия редактор и съставител Петко Рачов Славейков. На  учениците от трети и четвърти клас бяха представени интересни презентации. С тях те се запознаха с биографията на Петко Славейков и проследиха пътя на развитие на списанието.  

1638168539242
1638168539258
1638168539227

 

100-годишнината от смъртта на Иван Вазов

 Училищната библиотека посвети 23 и 24 септември 2021 г. на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов. Учениците се запознаха с интересни факти от неговата биография и се докоснаха до величието на неговото творчество като разгледаха наличните книги и сборници с произведения. Послушаха и попяха познати песни по негови стихове. С настроение третокласниците си организирaха непринуден конкурс за изразително четене, а по-големите ученици сами избираха кои творби да прочетат и препрочетат. 

sn0
sn2
sn1
sn4
sn3
sn6
sn7
sn8
sn5
sn9
 

Пътуване из историята

Училищната библиотека започва нова рубрика наречена „Пътуване из историята“. Тя ще бъде посветена на историческото ни минало, на велики събития и личности, с които България и ние като българи се гордеем и помним.       

   Първата тема е посветена на Райна Княгиня. На 18 януари се навършват 165 г. от рождението й. По този повод учениците от четвъртите класове (ЦДО) се запознаха с нейната биография и разбраха интересни неща за живота й.

С интерес разгледаха различни исторически източници и се докоснаха до възрожденския дух, изработвайки с ентусиазъм знамена, подобни на нейното.

 

thumbnail
thumbnail2
thumbnail1

Дигитално грамотни

IMG ab4fe6f8 V 2IMG d2 e2a546 V 2

104.ОУ „Захари Стоянов“ се включи в националната кампания „Дигитално грамотни“, организирана от фондациите „Дигитални деца“ и „Детски книги“ по повод Международния ден за Безопасен интернет - 11 февруари. 

Училищният библиотекар прочете на вторите класове специално издадената за целта книга –приказка „Приключенията на Зед : В гората Интернет“. Учениците с удоволствие проследиха патилата на малкия Зед. Обсъдиха премеждията му и коментираха опасностите. Проявиха активност в разговорите за рисковете и предизвикателствата в онлайн пространството и се запознаха с основните правила за безопасност в интернет.