104 основно училище "Захари Стоянов"

Една добра традиция с модерно звучене

Библиотека

100-годишнината от смъртта на Иван Вазов

 Училищната библиотека посвети 23 и 24 септември 2021 г. на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов. Учениците се запознаха с интересни факти от неговата биография и се докоснаха до величието на неговото творчество като разгледаха наличните книги и сборници с произведения. Послушаха и попяха познати песни по негови стихове. С настроение третокласниците си организирaха непринуден конкурс за изразително четене, а по-големите ученици сами избираха кои творби да прочетат и препрочетат. 

sn0
sn2
sn1
sn4
sn3
sn6
sn7
sn8
sn5
sn9
 

Дигитално грамотни

IMG ab4fe6f8 V 2IMG d2 e2a546 V 2

104.ОУ „Захари Стоянов“ се включи в националната кампания „Дигитално грамотни“, организирана от фондациите „Дигитални деца“ и „Детски книги“ по повод Международния ден за Безопасен интернет - 11 февруари. 

Училищният библиотекар прочете на вторите класове специално издадената за целта книга –приказка „Приключенията на Зед : В гората Интернет“. Учениците с удоволствие проследиха патилата на малкия Зед. Обсъдиха премеждията му и коментираха опасностите. Проявиха активност в разговорите за рисковете и предизвикателствата в онлайн пространството и се запознаха с основните правила за безопасност в интернет.

Пътуване из историята

Училищната библиотека започва нова рубрика наречена „Пътуване из историята“. Тя ще бъде посветена на историческото ни минало, на велики събития и личности, с които България и ние като българи се гордеем и помним.       

   Първата тема е посветена на Райна Княгиня. На 18 януари се навършват 165 г. от рождението й. По този повод учениците от четвъртите класове (ЦДО) се запознаха с нейната биография и разбраха интересни неща за живота й.

С интерес разгледаха различни исторически източници и се докоснаха до възрожденския дух, изработвайки с ентусиазъм знамена, подобни на нейното.

 

thumbnail
thumbnail2
thumbnail1

„По пътя на фантазията“

Под надслов „По пътя на фантазията“, седмицата 19-23 октомври беше посветена на  100-годишнината от рождението на Джани Родари. И в библиотеката и в класните стаи учениците прочетоха отново неговите незабравими стихове и приказни истории. Те се докоснаха за пореден път до неговия фантастичен детски свят. Имаха възможност да изгледат презентация с биографията му, да коментират известни негови цитати, да измислят истории и да оцветят някои от незабравимите му герои.

 

b3
b2
b1